Γιαννης Σελιμας

Τετάρτη 29 Μαρτίου 2023

ΑΓΡΙΝΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ

 

ΑΓΡΙΝΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ

 

Η βελόνα του καπνού ακόμα τρύπα την ψυχή μας: Με τη γενιά μας για την πόλη μας. Είναι φορές που κάποιος από μας βρίσκεται σε ένα άλλο σημείο της χώρας και στην ερώτηση «από πού είσαι;» λαμβάνει την απάντηση «από το Αγρίνιο». Η επόμενη στιχομυθία αποκαλύπτει την έλλειψη  πολιτιστικής και αναπτυξιακής ταυτότητας για την πόλη μας. «Από έξω;» ή  «Που είναι αυτό στην Πελοπόννησο;».

Σαν να μην υπάρχει το μέσα που είναι το αστικό κέντρο αλλά η ενδοχώρα γνωστή για την καπνοπαραγωγή της. Είναι κάτι που μας στεναχωρεί όλους και μας κάνει να αναρωτιόμαστε –γιατί;-. Μπορούμε να αξιοποιήσουμε τον Πολιτισμό μέσα σε μία συνολικότερη στρατηγική αναδιαμόρφωσης της εικόνας της πόλης στο εθνικό στερέωμα; Μπορούμε να υποστηρίξουμε μέσα από μία σειρά πολιτιστικών παρεμβάσεων την οικονομική αναγέννηση και τη διεκδίκηση μιας νέας θέσης στον εθνικό καταμερισμό εργασίας;

Μπορούμε να αρχίσουμε να αντιλαμβανόμαστε τη δύναμη της μιας φωνής αν ξεπεράσουμε την «τρομοκρατία» της κλίμακας, το φόβο της μη αλλαγής. Όσο πιο οργανικά και ευρηματικά συνδέεται ο πολιτισμός με τη στρατηγική της αστικής ανάπτυξης τόσο πιο πολύ μπορεί να συμβάλει στην προβολή της πόλης, τη δημιουργία μιας «βιομηχανίας» πολιτισμού αλλά και ενός  «νέου»  τουρισμού στον οποίο το προσφερόμενο προϊόν δεν είναι μόνο  οι προσφερόμενες υπηρεσίες αλλά και το βίωμα μιας ολοκληρωμένης εμπειρίας. Η επιχειρησιακή διάσταση του πολιτισμού στην πόλη μας οφείλει να συνδεθεί με τη βαθιά εμπειρία του Καπνού αλλά και με τις σύγχρονες ανάγκες της  Νέας  Γενιάς για πολιτιστική έκφραση μέσα από εναλλακτικές μορφές τέχνης όπως τα γκράφιτι τα skateboards κτλ. Η πολιτιστική ζήτηση έχει αποκτήσει ένα ευρύ φάσμα κινούμενη από την τζαζ μουσική και το χοροθέατρο  έως τον κινηματογράφο και τη φωτογραφία. Η πολιτιστική προσφορά δυστυχώς κινείται σε μεγάλο ποσοστό στο μονοπώλιο της παράδοσης (Τσαρούχι φουστανέλα). Οι μειοψηφίες στον τόπο μας δεν έχουν δικαιώματα στον πολιτισμό, αλλά αν κάνεις αθροίσει όλες αυτές τις μειοψηφίες θα διαπιστώσει πως αποτελούν τη Νέα Πλειοψηφία που διεκδικεί και δικαιούται έναν άλλον ορίζοντα πολιτισμού, με πλουραλισμό και ποικιλία, με  αυτοέκφραση και αυτονομία.  

Νέα Τοπική Αυτοπεποίθηση: Η ιστορία βρίσκεται στο Μέλλον μας.

Η φολκλορικότητα για μία πόλη όπως το Αγρίνιο με βαθιές και σπουδαίες παραδόσεις δεν αρκεί, ούτε ο πολιτισμός μπορεί να εκληφθεί σαν ένα άθροισμα εκδηλώσεων αλλά σαν μία αναγεννητική διαδικασία που βελτιώνει το κλίμα της πόλης και τη διάθεση των πολιτών της.

            Η πόλη μας δεν γιόρτασε ακόμα ( ψιθυρίστε το παντού).

Η Δημιουργία Μουσείου Καπνού, η διοργάνωση Έκθεσης καπνικών προϊόντων, η επένδυση σε υποδομές και νέους θεσμούς πολιτισμού με καινοτόμο χαρακτήρα θα αυξήσει την ανταγωνιστικότητα της πόλης σε ένα δυσμενές οικονομικό περιβάλλον, με προσέλκυση επενδύσεων και προβολή του γοήτρου της πόλης. Η επαναφορά των «




Παπαστρατίων» και η συνεργασία του δήμου με το Τμήμα Διαχείρισης Πολιτισμικών Πόρων και Νέων τεχνολογιών θα ανακινήσει μία μεγάλη κουβέντα που πρέπει επιτέλους να ανοίξει στην πόλη για την πολιτιστική της ταυτότητα μαζί με τους πνευματικούς ανθρώπους αλλά και κάθε κοινωνικό εταίρο. Χρειάζεται   τόλμη και όραμα για να γίνει ο πολιτισμός το όχημα για αλλαγές σε συμπεριφορές και νοοτροπίες που χαμηλώνουν τον πήχη σε μία περήφανη πόλη όπως το Αγρίνιο. Η δημοκρατία είναι εύθραυστη, ας δώσουμε το λόγο στους Πολίτες του Μέλλοντος. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου