Γιαννης Σελιμας

Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2011

ΜΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΤΑΗ χώρα περνά μια δύσκολη οικονομική κρίση που συνδυάζετε σε πολλές περιπτώσεις με μια κρίση αξιών και υπευθυνότητας και από τους πολιτικούς αλλά και από τους πολίτες. Οι μεταρρυθμίσεις που η κυβέρνηση εφαρμόζει με βασική της επιδίωξη την μείωση του ελλείμματος και την βιώσιμη διαχείριση του δημοσίου χρέους γίνονται σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα και είναι πολλές. Για να εμπεδωθούν και να λειτουργήσουν αποτελεσματικά θα απαιτούσαν έναν μεγαλύτερο χρόνο εφαρμογής και έναν πιο ήπιο χαρακτήρα. Η διαδικασία του σοκ που εφαρμόζεται πρώτον αποδεικνύει τις συσσωρευμένες εκκρεμότητες όλης της μεταπολιτευτικής γενιάς πολιτικών και δεύτερον φαίνεται πως δεν αποδίδει τα αναμενόμενα τόσο σε δημοσιονομικό όσο και σε αναπτυξιακό επίπεδο.

Ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις φυσικά χρειάζονται για την πιο ορθολογική λειτουργία του συστήματος και τον εξευρωπαϊσμό του, όμως το επίπεδο σκέψης που δημιούργησε το σημερινό εθνικό αδιέξοδο δεν  είναι ικανό να προσφέρει λύσεις και προοπτική στην πατρίδα.. Οι εξαγγελίες για αλλαγές , ακόμα και η ψήφιση νομοσχεδίων δεν συνιστά πράξη και κυρίως δεν διασφαλίζει την  αποτελεσματικότητα. Τα σημερινά μέτρα της κυβέρνησης σπάνε κατεστημένα ετών και ξεβολεύουν συντεχνίες και πελατειακά δίκτυα , όμως υπονομεύονται διαρκώς από όσους έχτισαν καριέρες πάνω στην εξάρτηση του πολίτη από τον πολιτικό , πάνω στην συναλλαγή της υποταγής με την προστασία. Επομένως σε μεγάλο ποσοστό τα μέτρα δεν εφαρμόζονται και άρα δεν διακρίνονται από αποτελεσματικότητα σε σχέση με τον επιδιωκόμενο στόχο ενώ η ταχύτητα και η πυκνότητα τους μαζί με τον οριζόντιο χαρακτήρα τους πολλές φορές τα καθιστά άδικα και γι αυτό μη αποδεκτά. Φαίνεται πως η Ελλάδα μοιάζει με μια μη κυβερνήσιμη  χώρα   όπου οτιδήποτε επιδιώκεται να νομοθετηθεί και να εφαρμοσθεί από την δημόσια διοίκηση απενεργοποιείται καθώς έρχεται σε επαφή με το κοινωνικό υπόστρωμα.

Χρειάζεται ένα άλλο είδος προαίρεσης των πολιτικών και των πολιτών απέναντι στα δημόσια πράγματα, μια νέα ηθική διάσταση των ανθρώπων που εμπλέκονται στα κοινά και ένας περισσότερο ευρωπαϊκός και λιγότερο κομματικός τρόπος σκέψης των πραγμάτων, Μια Ελλάδα Μετά.

Γιάννης Σελιμάς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου